Hej @AIKfotboll

Flera i truppen, spelare och ledare har skrivit på det Israelfientliga, i praktiken antisemitiska kändisuppropet #vikräver. Ingen av dem har ångrat sig offentligt.

Jag har därför beslutat att inte förnya mitt årskort så länge dessa representerar AIK.


Så skrev jag den 6 november på X/Twitter. Det var ett öppet brev till AIK Fotboll, och därmed till de aktiva aik:are* som skrivit under det numera famösa kändisuppropet. 

Anledningen till att jag skrev det, var att uppropet var så ensidigt riktat emot Israel som just hade upplevt den värsta pogromen sen andra världskriget.

Föga anade jag då vilket genomslag mitt twitterinlägg skulle bli upphov till.


En twitterbomb, typ

Inom några timmar hade hundratals gillat det, eller inte gillat det och kommenterat vad jag skrivit.

Innan sju timmar hade gått var siffran för gilla över 1000 och tråden tog aldrig slut, kändes det som. Den bara växte och växte.


Jag hade redan från början bestämt mig för att jag skulle svara på alla kommentarer som höll en acceptabelt god ton, så flera timmar gick åt till bara det.


Jag är inte van vid sån uppståndelse på sociala medier. Som mest brukar mina inlägg gillas av några få och kommenteras av ännu färre. De flesta av mina följare har aldrig med ett tecken uppmärksammat något jag skrivit, än mindre kommenterat nåt.


Till slut kände jag att jag inte orkade mer och raderade inlägget. Men jag ångrade mig och lade ut det igen. Då hade den värsta stormen lagt sig.

Men inte helt.


Bara ett exempel

I morse, den 7 nobember, när jag loggade in på Twitter, såg jag att en av dem som gillat och RT:at mitt inlägg, @annalenalo hade fått frågan:

"Du vill alltså att civila ska dö?" från @barludde, en av alla anonyma som det kryllar av på Twitter.

"Ser att han raderat och kan bara gissa varför, svarade @annalenalo (som likt mig inte är anonym på Twitter). ”Men det stod ingenting sådant och om du frågar mig så är jag självklart emot civila offer på båda sidor"


Jag kände att det trots allt behövdes lite mer besvarande från min sida och skrev:

"Hej @annalenalo o @barludde

Anledningen till att inlägget först togs bort, var att reaktionerna, såväl de positiva som de negativa blev så enorma. Fler än 1000 gilla på några timmar, och jag fick sitta bunden hela kvällen för besvara de av de negativt kritiska som höll en tillräckligt god ton för att besvaras.

Jag är inte van vid såna stormar. Det var nästan fysiskt omtumlande, men efter ett tag ångrade jag mig och lade ut det igen.


Och, @barludde ingen som jag läst på Twitter vill att människor ska dödas, varken civila eller andra.

Jo, förresten, fel av mig.

Terrorister som Hamas vill döda civila. Det var det mitt inlägg handlade om.


När #VIKRÄVER skrevs hade liken efter de brutalt mördade i Hamasmassakern på 1400 civila israeler knappt hunnit kallna, och nästan 250, varav många små barn som hade sett sina föräldrar slaktas, hade tagits som gisslan in i Gaza.

Men inte ett ord, inte ett spår av detta i #VIKRÄVER.
Som om det inte hade hänt."


Helt obegripligt
Men det hade ju hänt. Och det som hade hänt var obeskrivligt grymt, brutalt, sadistiskt.

Jag förstår inte hur så många, ja ens nån kunde skriva under ett så ensidigt upprop mot Israel utan en tanke på hur det hela startade.

Jag förstår inte hur så många inte tänkte en sekund på varför Hamas hellre låter bomberna falla över de som bor i Gaza än släpper den tillfångatagna gisslan.

Jag förstår inte hur man har mage att kräva att Israel lägger ned sina vapen, när alla vet att Hamas aldrig skulle lägga ned vapnen, inte ens efter ett upprop från den svenska halvkändisvärlden.

Hamas är av den sorten som mer hatar judar och staten Israel än de älskar sina barn, som de håller framför sig som sköldar.

Och a propå det
Hamas, liksom många islamister, hatar också dig och mig för det sekulära, demokratiska liv vi vill leva.
Ingen går säker.
Inte ens glada fotbollsfans i gulblåa landslagströjor i Bryssel.


Israel då
Att det finns stor anledning för Israel att göra mycket ogjort i bland annat bosättarpolitiken är helt rätt, inte tu tal om det. Men det rättfärdigar inte vissa palestinska gruppers (som t ex Hamas) mål och  metoder.


Slutligen
Till dem som kommenterat mitt öppna twitterbrev till AIK Fotboll ungefär så här:
”Idiot! Arenan kommer inte att sakna dig".
Jag förstår det.
Men jag kommer att sakna arenan.


🔹


Läs även gärna

Susanna Birgersson i Expressen: Hör ni ekot från kristallnatten?

Alice Teodorescu Måwe i DN: Var är de direktsända galorna?


*Fotnot

Aktiva aik:are som skrev under uppropet #vikräver:

Henok Goitom, bitr tränare

John Guidetti

Alexander Milosevic, lagkapten

Kristoffer Nordfeldt

Sotirios Papagiannopoulos

Anton Saletros