Pin hole-fotografi
har länge fascinerat mig, och jag kollar ofta sidor som visar såna bilder. Det är nåt visst med hur ögat liksom sugs in mot motivet.

Pin hole-fotograferande är att söka sig tillbaka till fotografins ursprung med Camera Obscura, det mörka rummet i vilket man via ett mycket litet hål i en vägg projicerar världen utanför på den motsatta väggen.

Den som läst noga förstår att bilden ovan, en Magnolia utanför vår port, inte har nåt som helst med världen utanför projicerad på nån vägg att göra, utan är fejk vad nålhålsfotografi beträffar.

Riktiga pinholefotografer, eller nålhållsfotografer på svenska, bygger själva sina kameror, även om det finns såna att köpa. också rätt billiga såna, men det har jag aldrig ens tänkt tanken på att göra.
Själva fotograferandet är för långsamt och krångligt för min smak. Lägg därtill framkallning av film och kopiering med tillhörande vätskeblaskande.
Dessutom har jag inte längre nåt mörkrum, då jag för mer än 20 år sen gick över till digital fotografi, vad gäller såväl kameror som bildbehandling
*.

Men det är ju alltså nåt visst med nålhålsbilder, så gissa mitt smil när jag hittade en ”pin holekamera” bland alla de mer eller mindre märkliga tilläggen till mobilkameraappen Hipstamatic.
Med den appen kan man alltså få en någorlunda nålhålsliknande effekt på bilderna via sin mobilkamera.
H
ur cool är inte det?

Inte ett dugg cool, invänder förstås old-school-nålhålsfotografen. Men det är ju lite som med gamla hundar och nymodigheter. 


Det är såna nålhålsbilder (typ) som visas på den här sidan. För även om jag inte är en särskilt ivrig fusknålhålare, så blir det en nån bild då och då, när andan faller på.

Bild nr 2 på den här sidan är min allra första nålhålsbild (typ). Den och Frassekatten, salig i åminnelse, vid sin matskål har först gjorts till svartvita bilder och därefter har de getts en sepiaaktig färgton.
 Magnolian allra överst samt Kornettblomman ovan och Årets Pelargon nedan fick däremot behålla färgerna på.
Inte ett dugg old school med färg förstås, men som sagt, det är det ju inte fusknålhålsbilder över huvud taget, så …


Klicka gärna på dem för större bilder!

© Gunnar Hägg

Mer bildinfo 

Fotnot
* Bilderna har tagits med en iPhone och fotoappen Hipstamatic samt redigerats med appen Snapseed.

Några pin hole-länkar
• Vad är camera obscura? Kamera och Bild förklarar 
• pinhole.se har en mängd info och tips om pinholetekniken

Fler bilder
Från under horisonten
Fröhus, Kungsängslilja
Spår av liv
Manhattan Memories